- Het personeel van Big Bazar doet een laatste poging om de koopjesketen te redden van een faillissement.
- Big Bazar maakte gebruik van een ‘afkoelingsperiode’ om met schuldeisers tot een akkoord te komen, maar die periode is maandag door de rechter beëindigd.
- De koopjesketen krijgt echter nog wel wat extra tijd.
- Lees ook: Big Bazar heeft een ‘afkoelingsperiode’ gekregen om een schuldakkoord te bereiken: 15 vragen en antwoorden over wat dit betekent voor schuldeisers en werknemers
Big Bazar krijgt opnieuw extra tijd om met schuldeisers tot een akkoord te komen. De koopjesketen rekende zelf op een naderend bankroet na een gerechtelijke uitspraak op maandag, maar dinsdagochtend kwam de ondernemingsraad van Big Bazar op de valreep met een verzoek voor de aanstelling van een herstructureringsdeskundige. Daarop moest de rechter in Amsterdam de faillissementsaanvragen schorsen die hij dinsdag zou behandelen.
Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank van Amsterdam.
Hoeveel extra tijd dit de keten precies oplevert, is nog niet duidelijk. De rechtbank in Leeuwarden, waar het verzoek van de ondernemingsraad is gedaan, stelt dat nog niet bekend is wanneer de rechter zal besluiten over de mogelijke aanstelling van een herstructureringsdeskundige.
Een faillissementsaanvraag die dinsdag op de agenda stond bij de Amsterdamse rechter was die van de verhuurder van het Big Bazar-pand in Goes. Directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf Amsterdam, die haar bijstaat, zegt dat deze in eerste instantie wel werd behandeld. Maar de rechter besloot de aanvraag na het verzoek van de ondernemingsraad alsnog te schorsen. Volgens de advocaat die namens het incassobureau aanwezig was wordt de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
Big Bazar verkeert in grote financiële moeilijkheden en lijkt op omvallen te staan. De keten had eerder om een speciale afkoelingsperiode gevraagd, om te kunnen reorganiseren en met schuldeisers in gesprek te gaan. Maar maandag besloot de rechter in Leeuwarden op basis van de verwachte omzet en de schulden van Big Bazar dat die extra tijd er toch niet zou komen.
Zo zouden de schulden inmiddels zijn opgelopen tot tientallen miljoenen euro's. Daarnaast leed de retailer van 2020 tot en met 2022 jaarlijks verliezen van 13 miljoen tot ruim 17 miljoen euro, deels ook vanwege de coronacrisis. De advocaat van Big Bazar achtte de kans na het besluit van de rechter "zeer aannemelijk" dat de keten dinsdag failliet zou worden verklaard. Maar dat laatste is dus nog niet gebeurd.
Volgens Konings heeft Big Bazar inmiddels aangeboden om de verhuurder uit Goes deels te betalen, evenals andere gedupeerden. Daarmee lijken de faillissementsaanvragen effect te sorteren, stelt hij. "Big Bazar wil schuldeisers nu wellicht wel afkopen. De positie van schuldeisers is ijzersterk geworden met het wapen van de faillissementsaanvraag in handen. Ook de verhuurster uit Goes heeft zo kans dat ze nog betaald krijgt."
Wibra ziet kansen als Big Bazar omvalt
Discountketen Wibra wil graag verder uitbreiden en ziet ook mogelijkheden wanneer de winkels van rivaal Big Bazar zouden verdwijnen uit de Nederlandse winkelstraat. "Als er dertig of veertig geschikte locaties bij zitten, dan zijn we zeer geïnteresseerd", heeft directeur Bas Duijsens gezegd in gesprek met De Telegraaf.
Tegen de krant stelt de Wibra-topman dat er dit jaar nog vijf winkels bijkomen in Nederland en België. Volgend jaar mikt Wibra op zo'n twintig nieuwe filialen. Als dat lukt zou de keten bij elkaar opgeteld bijna driehonderd winkels hebben.
Duijsens benadrukt in De Telegraaf dat zijn keten "zeer winstgevend is". "We hebben geen enkele verlieslatende winkel." Maar dat betekent niet dat Wibra zomaar alle locaties zou willen waar nu nog een Big Bazar zit. De topman zegt dat zijn keten bij die panden goed zal moeten letten op de huurprijs. "Die is hier en daar gegarandeerd wat aan de hoge kant."